Monthly Archives: April 2012

Supă ungurească de ciuperci

Acum câțiva ani, în cursul unei vizite la sora mea, am gustat prima oară această supă. A fost excelentă. De atunci am făcut de mai multe ori și mă încântă simplitatea și aroma ei. Cel mai bine e dacă ai ciuperci de pădure la îndemână, vreo 2-3 feluri: hribi, urechiușe și ce o mai fi. Dar când nu le ai, apelezi la binecunoscutul champignon.

Ingrediente:
– 500 g ciuperci
– o cutie de smântână sau frișcă pentru gătit – 200 ml
– o ceapă
– paprika, piper, sare, ulei
– 2-3 căței de usturoi
– pătrunjel verde
– un pic de făină

Călim ceapa tăiată mărunt pe ulei și adăugăm cipuercile spălate și tăiate felii. Punem paprika și ciupercile și condimentăm cu sare și piper. Lăsăm ciupercile să își lase zeama și fierbem, amestecând din când în când, până lichidul scade.

În acest moment adăugăm usturoiul pisat, jumătate din pătrunjel și turnăm cam 1,5 L de apă. Aducem la fierbere. Între timp amestecăm făina cu smântâna/ frișca și luând câte un pic din supa fierbinte omogenizăm bine. La final turnăm amestecul obținut înapoi în supă, adăugăm restul de pătrunjel și mai lăsăm să dea o dată în clocot.

Pentru un plus de gust, puteți să adăugați un picuț de cașcaval ras când serviți. Dacă vă place picant, puteți să mai adăugați la consum piper alb. Poftă să aveți!

Sos pentru ouăle de Paști

Ouăle fierte îmi plac foarte mult, drept urmare mă bucur de Paști și din această cauză. Însă e o problemă: fiind fierte tari, ouăle sunt un pic fade, uscate. Sosul acesta are menirea de a corecta problema.

Ingrediente:
– 2 ouă
– ulei
– muștar
– zeamă de lămâie
– pătrunjel, ceapă verde

Din gălbenușul celor două ouă, muștar și ulei facem o maioneză. Albușurile se bat spumă și se adaugă treptat la maioneză. Se pune și zeamă de lămâie, ca sosul să fie acrișor. La final se pune pătrunjelul și coada cepei verzi tăiate mărunt.

Later edit: că tot e sezonul, puteți să puneți și un pic de leurdă proaspătă, tăiată mărunt. Noi așa vom face. 🙂

Veți descoperi că ouăle de Paști au un gust complet diferit.

Cremă de mascarpone cu lămâie

Am găsit rețeta aceasta în revista unui lanț de benzinării. Cum sunt fan al chestiilor simple și gustoase, am purces la treabă.

Ingrediente:
– 2 gălbenușuri de ou
– 3 lămâi
– 8 linguri de zahăr
– o cutie de mascarpone

Am renunțat la folosirea coajei de lămâie, cum zicea în rețetă, deoarece nu prea am încredere că o pot spăla cum trebuie. Așa că am stors zeama a două lămâi. Ceea de a treia am tăiat-o în felii subțiri: 4 dintre ele le-am folosit drept ornament, iar din restul am scos pulpa.

Cele două gălbenușuri le-am bătut cu zahărul. După o oarecare omogenizare am adăugat lingură cu lingură crema mascarpone. Când zahărul s-a dizolvat, am adăugat treptat zeama de lămâie. Recomanda să gustați după ce ați adăugat jumătate din zeamă, să nu fie prea acră crema. Când am ajuns la gustul dorit am adăugat pulpa de lămâie și am amestecat.

Am pus în castroane de sticlă, am ornat cu felia de lămâie. Ar fi mers niște frunze de mentă proaspătă, dar nu am avut. Și le-am pus la rece să le consumăm după prânz.

Ce a rămas din zeama de lămâie, am amestecat cu miere și am făcut două limonade.

Enjoy!

Supă cu morcovi, usturoi și omletă

Ca majoritatea copiilor, și eu am fost mofturos cu mâncarea în copilărie. Supele cu tăiței sau găluște mai mergeau, dar când venea vorba de ciorbe, se declanșa iadul. Nu suportam defel ceapa, roșiile sau ardeii fierți. Așa că atunci când mama făcea această supă era sărbătoare, fiindcă îmi plăcea întotdeauna.

Nu știu de la cine a învățat-o, drept e că nu am găsit-o nicăieri în cărțile de bucate. Așa că pot spune cu mâna pe inimă, că e rețeta ei originală. 🙂 Și încă o chestie importantă: e o supă simplă, se pregătește rapid și e delicioasă.

Ingredientele:
– un morcov măricel
– o ceapă medie
– ceva ulei
– 2 gălbenușuri de ou
– 3-4 linguri de smântână
– oțet
– 5-6 căței de usturoi
– sare și piper alb
– 3 ouă și un pic de lapte pentru omletă

Tăiem ceapa mărunt și radem morcovul pe răzătoarea mică. Prima dată călim ceapa pe ulei, dupa care adăugăm morcovul ras. Călim un pic împreună după care turnăm deasupra 1,5 – 2 L de apă. Punem sare și piper și lăsăm să fiarbă. Mult nu durează.

Când s-a fiert morcovul lăsăm focul mic și din smântână, cele două gălbenușuri și oțet facem un amestec.

Luăm din supa fierbinte câte un pic și diluăm până obținem un lichid omogen și aproape la fel de fierbinte ca și supa. Turnăm în supă și adăugăm și usturoiul pisat. Mai lăsăm să dea în clocot și verificăm dacă e sărată destul. Dacă vrem mai acru, mai puteți adăuga oțet. La fel, se poate adăuga și pătrunjel mărunțit. După ce a dat în clocot putem opri focul că zeama e gata.

Omleta o facem din cele 3 ouă și albușurile rămase. Eu adaug și un pic de lapte și (când am în frigider) niște cașcaval afumat ras. Când e gata omleta, o tăiem fâșii cu ajutorul spatulei și o adăugăm la supă.

Dacă o doriți mai picantă la servire puteți pune piper alb. Poftă să aveți!

Supradoza de ciocolată – brownies

Deși rar mă încumet sa fac deserturi, la rugămintea soției am purces să producem chestia asta, cu un gust intens de ciocolată. La final, ne-am dat seama, că a fost foarte simplu și rapid. Iar ce a iești…. mmmmmmmm

Ingredientele:
– 150 g ciocolată menajeră (a noastră a fost îndulcită)
– 120 g unt
– 2 linguri cacao neîndulcit
– 200 g zahăr
– 1 plic de extract de vanilie
– 3 ouă
– 100 g făină
– sare
– opțional nuci sau bucăți de ciocolată

Se topesc ciocolata menajeră și untul deasupra unui vas cu aburi. E bine să folosiți un bol mare, metalic sau din sticlă rezistentă la căldură. Când s-au topit, se ia de pe foc și se adaugă zahărul, pe urmă praful de cacao.
Urmează ouăle, unul câte unul. După fiecare amestecați bine, dacă se poate cu un tel. Se adaugă vanilia și la final făina. Când s-au amestecat, se pot adăuga nucile (e opțional) sau ciocolată suplimentară. Noi am mai avut niște ciocolată pură, adusă din Belgia.

Un sfatȘ nu folosiți mixer, fiindcă nu vrem consistență pufoasă, dimpotrivă.

Masa obținută se întinde într-o tavă nu prea mare și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade. Timpul de coacere e de maxim 30 de minute. Pe suprafață se formeaza o crustă, care trebuie să crape puțin. Dar în interior încă trebuie să fie umed. Se taie doar după ce s-a răcit un pic.

Pentru efect maxim se poate consuma cu înghețată de vanilie. 🙂