Monthly Archives: February 2012

Pâine de casă – nimic mai simplu!

Când nu ai timp foarte mult, ajungi să îți faci cumpărăturile în principal în magazine ce țin deschis până târziu. Chestia asta are avantaje, dar și multe dezavantaje. Unul dintre ele fiind că la hypermarket găsești produse de panificație de toată jena. Iar, pâinea, unul dintre cele mai simple alimente este o porcărie: când e proaspătă mai merge, dar a doua zi deja este o epavă sfărâmicioasă și fără gust.

Așa că nu e de mirare că mașinile de făcut pâine acasă se vând ca…. pâinea caldă. O perioadă am cochetat și noi cu asta, însă mi-am zis, hai să încerc să fac pâine singur. Și de ceva vreme asta fac. Unele au ieșit bine, altele mai puțin.

De curând m-am stabilizat la o rețetă simplă și care nu necesită mult efort.

Ingredientele ar fi:
– 600 gr făină albă de 650
– 2 plicuri de drojdie uscată
– o lingură de zahăr
– 1,5 lingurițe de sare
– 2 cartofi de dimensiune medie
– 400 ml apă călduță
– niscaiva ulei de măsline

Iar procedeul e foarte simplu: se pune făina într-un bol maaaaare, se adaugă zahărul, drojdia și sarea.

Cartofii se fierb, se decojesc și se rad peste făină. Se toarnă apa și se amestecă bine. Eu folosesc mixerul, cu accesoriile pentru frământat aluatul. Amestec cam 5 minute, până coca se face unfiromă și se încorporează toată făina.

Acopăr vasul și pun lângă plită, unde de obicei mai bolborosește ceva. Azi era o ciorbă de pui a la grec.

După 40 de minute, ung o formă de cozonac/ pâine cu uleiul de măsline, iar eccesul îl frec pe mâini. Transfer coca în formă și mai las la dospit vreo 35 – 40 de minute până crește. Între timp pornesc cuptorul și îl aduc la 200 grade și pun un vas cu ceva apă la fund.

Bag pâinea în cuptor și o las o oră. După ce o scot, o pun pe un fund de lemn și o acopăr cu o textilă, până se răcește. Și uite ce a ieșit:

Baiț pentru pulpă de miel

Într-unul din posturile mai vechi vorbeam de o pulpă de miel ce se ”prăfuia” prin congelator. Până la urmă am executat-o.
În primă fază i-am pregătit o marinată (sau baiţ) din sare, piper, rozmarin praf, măghiran uscat, vreo 6-7 căţei de usturoi pisaţi şi ceva ulei de măsline. O ceapă tocată mai mărunt a acompaniat şi ea prafurile de mai sus. Mai mergea şi niscaiva vin alb, dar nu aveam la îndemână.

Am pus pulpa dezgheţată şi crestată un pic într-o pungă şi am turnat marinata peste. Am masat bine prin pungă pulpa cu mixul bine mirositor, am legat gura pungii şi am pus-o peste noapte în frigider.

A doua zi, pulpa şi zeama formată în pungă au poposit într-o tavă, unde am mai turnat un pic de apă şi am dat-o la cuptor timp de aproximativ 1 oră, la 180 grade. A ieşti minunat.

Ca garnitură am adăugat salată de cartofi. Ştiţi voi: cartofi fierţi, ceapă, măsline şi un pic de oţet sau lămâie.