Category Archives: Dulcegării

Cremă de mascarpone cu lămâie

Am găsit rețeta aceasta în revista unui lanț de benzinării. Cum sunt fan al chestiilor simple și gustoase, am purces la treabă.

Ingrediente:
– 2 gălbenușuri de ou
– 3 lămâi
– 8 linguri de zahăr
– o cutie de mascarpone

Am renunțat la folosirea coajei de lămâie, cum zicea în rețetă, deoarece nu prea am încredere că o pot spăla cum trebuie. Așa că am stors zeama a două lămâi. Ceea de a treia am tăiat-o în felii subțiri: 4 dintre ele le-am folosit drept ornament, iar din restul am scos pulpa.

Cele două gălbenușuri le-am bătut cu zahărul. După o oarecare omogenizare am adăugat lingură cu lingură crema mascarpone. Când zahărul s-a dizolvat, am adăugat treptat zeama de lămâie. Recomanda să gustați după ce ați adăugat jumătate din zeamă, să nu fie prea acră crema. Când am ajuns la gustul dorit am adăugat pulpa de lămâie și am amestecat.

Am pus în castroane de sticlă, am ornat cu felia de lămâie. Ar fi mers niște frunze de mentă proaspătă, dar nu am avut. Și le-am pus la rece să le consumăm după prânz.

Ce a rămas din zeama de lămâie, am amestecat cu miere și am făcut două limonade.

Enjoy!

Supradoza de ciocolată – brownies

Deși rar mă încumet sa fac deserturi, la rugămintea soției am purces să producem chestia asta, cu un gust intens de ciocolată. La final, ne-am dat seama, că a fost foarte simplu și rapid. Iar ce a iești…. mmmmmmmm

Ingredientele:
– 150 g ciocolată menajeră (a noastră a fost îndulcită)
– 120 g unt
– 2 linguri cacao neîndulcit
– 200 g zahăr
– 1 plic de extract de vanilie
– 3 ouă
– 100 g făină
– sare
– opțional nuci sau bucăți de ciocolată

Se topesc ciocolata menajeră și untul deasupra unui vas cu aburi. E bine să folosiți un bol mare, metalic sau din sticlă rezistentă la căldură. Când s-au topit, se ia de pe foc și se adaugă zahărul, pe urmă praful de cacao.
Urmează ouăle, unul câte unul. După fiecare amestecați bine, dacă se poate cu un tel. Se adaugă vanilia și la final făina. Când s-au amestecat, se pot adăuga nucile (e opțional) sau ciocolată suplimentară. Noi am mai avut niște ciocolată pură, adusă din Belgia.

Un sfatȘ nu folosiți mixer, fiindcă nu vrem consistență pufoasă, dimpotrivă.

Masa obținută se întinde într-o tavă nu prea mare și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade. Timpul de coacere e de maxim 30 de minute. Pe suprafață se formeaza o crustă, care trebuie să crape puțin. Dar în interior încă trebuie să fie umed. Se taie doar după ce s-a răcit un pic.

Pentru efect maxim se poate consuma cu înghețată de vanilie. 🙂