Monthly Archives: March 2012

Pastă de pește

Une din cele mai plăcute amintiri culinare din copilărie o reprezintă serile, când mama ne făcea pastă de pește. Din păcate, nu se întâmpla foarte des, fiindcă rețeta necesită unt, iar untul era raționalizat pe vremea aceea. Sau mai bine zis, nu se găsea pur și simplu. Deși mama nu își mai amintea foarte bine de rețetă, am reușit să produc una care îmi amintește foarte bine de acel gust.

Ingrediente:
– două conserve de pește în ulei – eu am folosit ton, însă rețeta e mult mai gustoasă cu sardine
– 1/3 de pachet de unt
– o lingură – două de smântână
– zeamă de lămâie după gust
– sare și piper
– opțional se mai poate adăuga o ceapa mică tăiată mărunt.

Prepararea e simplă: se lasă untul să se înmoaie puțin la temperatura camerei și conservele se scurg de ulei. Dacă folosiți sardine, e bine sa îndepărtați șirea spinării și eventualele aripioare rămase. Se toarnă peștele și untul într-un bol, se adaugă ceapa (dacă se folosește), sarea și piperul.

Se mixează cu mixerul și la final se adaugă și zeama de lămâie. Recomand să gustați, să nu iasă prea acră pasta. Se mai mixează puțin și e gata.

Din cantitatea asta ne-am săturat patru adulți și un copil.

Pui marinat cu miere

Gata! S-a dat startul la sezonul de grătare. Noi azi am avut marea inaugurare. În meniu: mici (mi-e poftă de ei de săptămâni deja), aripioare de pui și legume. Plus o salată verde.

Carnea am cumpărat-o ieri și am și condimentat-o. Simplu. Dar pentru o parte am făcut ceva special: o marinată pe bază de miere.

Am folosit un pic de miere, cam o lingură-două. Sare, piper și paprika. Eu am folosit paprika dulce, dar mă gândesc, că mult mai bine ar fi fost să pun și un pic de iute. Am amestecat mierea cu prafurile și am tăvălit bine vreo 6 aripioare în chestia obținută. A stat peste noapte la frigider, iar înainte de a ajunge pe grătar le-am mai moșmondit încă o dată.

De poză nu a mai fost timp, că ne era prea foame….

Salată de varză acră

Dacă v-a rămas niscaiva varză acră de peste iarnă, puteți face o salată simplă și gustoasă din ea.

Tăiați varza fâșii (dacă nu e tăiată cumva) și adăugați ulei de măsline, boabe de chimion și paprika (boia de ardei). Cantitățile sunt la alegerea voastră.

E bună și proaspătă, dar și mai bună e dacă o puneți la rece o zi. Atunci aromele din componente se întrepătrund și veți descoperi gusturi noi. 🙂

Merge excelent cu o omletă, cârnați sau alte chestii mai grele.

Muffin cu brânză

Muffin-ul are avantajul că se face repede. Rețeta de mai jos, se prepară în 35 de minute, cu timpul de coacere cu tot.

Ingredientele:
– 2 căni de făină
– un pliculeț de praf de copt
– 1 ou
– 50 g unt
– 1 cană de lapte
– 100 g feta sau telemea sau orice altă brânză sărată
– sare, piper, rozmarin proaspăt sau măcinat, paprika, boabe de chimion
– parmezan ras

Se pune făina într-un bol, împreună cu praful de copt. Untul se topește și se amestecă cu oul. Brânzeturile se taie bucățele. Toate ingredientele se amestecă, se adaugă și prafurile, mai puțin chimionul.
Se unge tava de muffin cu unt și se pune amestec în fiecare cuib, la nivel de 3/4. Deasupra se presară boabe de chimion și parmezan ras.
Se pun în cuptorul preîncălzit la 190 grade. În aproximativ 15-20 de minute sunt gata.
Merge de minune la un mic dejun sau cină, însoțit d eun iaurt sau un kefir bun.

Paprikás, sau papricaș de pui

Azi vă povestesc despre una dintre cele mai cunoscute mâncăruri ungurești – papricaș. Acesta se face în special din pui sau vițel, dar merge și din porc, mânzat sau miel. Ba chiar există variante și din ciuperci sau pește.

Ingredinetele:
– cam 700 g de carne de pui (să fie neapărat cu os, eu am folosit pulpe superioare)
– vreo 3 cepe mari
– o lingură de paprika (boia de ardei dulce)
– un ardei
– ceva ulei sau untură sau (în cazul meu) două felii de slănină, crestate să își lase repede untura
– vreo 3 linguri de smântână sau frișcă pentru gătit
– sare, piper, pătrunjel verde

Ceapa se taie cuburi și se călește în ulei sau untură. Când sticlește se adaugă carnea și se lasă un pic să se rumenească. Se adaugă ardeiul tăiat cuburi și se toarnă un pic de apă. Se aduce la fierbere, după care se lasă la foc mic. Se sărează și se piperează. Să aveți grijă să nu se evapore lichidul, fiindcă un papricaș bun are sos din belșug.

Când toate se înmoaie, lăsăm să se îngroașe sosul un pic și adaugăm smântâna. Dar cu grijă, să nu se coaguleze. Eu de obicei pun smântâna într-un castron și scot sos, amestecând, până uniformizez temperaturile și după aceea torn înapoi. Se adaugă pătrunjelul verde se mai lasă câteva minute și e gata.

Bineînțeles, dacă doriți să fie pișcăcios, atunci puteți pune și boia iute sau cu Eros Pista. Dar adăugați cu grijă nu cumva să iasă altceva.

Ca garnitură se folosesc în special găluște din făină și ou, dar merge excelent și cu mămăligă. Și bineînțeles nu poate lipsi acritura: noi am avut castraveți în oțet și salată de varză acră. Despre ceea din urmă vă scriu într-un viitor apropiat.

Poftă!