Category Archives: Bucătărie ungurească

Supă de mazăre

Una din legumele mele favorite e mazărea. Îmi place oricum: în supe sau ciorbe, ca garnitură sau ca mâncare de bază. Supa aceasta e una din favoritele mele, mai ales ca întotdeauna îmi aduce aminte de mama. Dar și de mătușa mamei mele din Budapesta, care aproape întotdeauna ne servea cu asta, când o vizitam.

Ingredinte:
– ceva oase de pui/ găină – de data asta am avut un spate și un gât de pui de țară
– doi morcovi
– un pătrunjel
– mazăre – din congelator, primită de la părinții mei, cam 4-5 pumni
– o ceapă verde
– câteva bucăți de broccoli – le aveam în congelator, dar nu sunt necesare
– tăiței
– sare, piper după gust

Pentru început am pus oasele în vasul sub presiune și le-am fiert vreo 20 de minute. Ceapa am tăiat-o mărunt, iar morcovii și pătrunjelul rondele.

După ce au fiert oasele, zeama am strecurat-o în altă oală și am adăugat ceapa și rădăcinile. Am readus zeama la fierbere și am pus și mazărea și petalele de broccoli. Când s-au fiert toate astea, am adăugat un pumn mai micuț de tăiței. Am lăsat să fiarbă și aceștia, am potrivit la gust și gata.

Recomand adăugarea de smântână la servire. Poftă bună!

Supă ungurească de ciuperci

Acum câțiva ani, în cursul unei vizite la sora mea, am gustat prima oară această supă. A fost excelentă. De atunci am făcut de mai multe ori și mă încântă simplitatea și aroma ei. Cel mai bine e dacă ai ciuperci de pădure la îndemână, vreo 2-3 feluri: hribi, urechiușe și ce o mai fi. Dar când nu le ai, apelezi la binecunoscutul champignon.

Ingrediente:
– 500 g ciuperci
– o cutie de smântână sau frișcă pentru gătit – 200 ml
– o ceapă
– paprika, piper, sare, ulei
– 2-3 căței de usturoi
– pătrunjel verde
– un pic de făină

Călim ceapa tăiată mărunt pe ulei și adăugăm cipuercile spălate și tăiate felii. Punem paprika și ciupercile și condimentăm cu sare și piper. Lăsăm ciupercile să își lase zeama și fierbem, amestecând din când în când, până lichidul scade.

În acest moment adăugăm usturoiul pisat, jumătate din pătrunjel și turnăm cam 1,5 L de apă. Aducem la fierbere. Între timp amestecăm făina cu smântâna/ frișca și luând câte un pic din supa fierbinte omogenizăm bine. La final turnăm amestecul obținut înapoi în supă, adăugăm restul de pătrunjel și mai lăsăm să dea o dată în clocot.

Pentru un plus de gust, puteți să adăugați un picuț de cașcaval ras când serviți. Dacă vă place picant, puteți să mai adăugați la consum piper alb. Poftă să aveți!