Vită cu ceapă

Nu demult la un fast food asiatic am mâncat vită cu ceapă. Și am zis ca nu ar fi rău să reproduc și acasă din moment ce ne-a plăcut așa mult. Și nici măcar nu a fost așa greu. Așa că vă povestesc și vouă.

Ingredientele:
– aprox 600 g carne de vițel sau mânzat (eu până acum am făcut din vrăbioară și din pulpă)
– 4-5 cepe mijlocii
– sos de soia – cam 4 linguri pentru marinată
– usturoi – vreo 5-6 căței
– ghimbir pudră
– sos de stridii
– ulei (de floarea soarelui sau măsline)
– ulei de arahide (opțional)
– opțional câteva ciuperci mun (cred că li se mai spune și urechi de lemn)

Pentru început am curățat carnea de membrane să rămână doar fibra. Am tăiat-o fâșii subțiri ca să se facă cât mai ușor. Din cele 4 linguri de sos de soia, ghimbiri, piper și un pic de ulei de arahide am făcut o marinată în care am pus carnea. Am lăsat-o la repaos în frigider minim 30 de minute.

Între timp am curățat ceapa și usturoiul. Ceapa am tăiat-o bucăți mai măricele, că doar nu vrem să se fleșcăiască. Cățeii de usturoi i-am zdrobit un pic cu lama cuțitului și le-am mărunțit.

În wok am pus ulei de floarea soarelui și un pic de ulei de arahide. Am început cu usturoiul pe care l-am pus în uleiul încins. Când s-a ridicat aroma, am adăugat și ceapa. Am pus și sos de stridii și de soia. După ochi. Înainte ca ceapa să se înmoaie am scos totul într-un castron.

Am mai adăugat un pic de ulei și am adăugat carnea cu marinată cu tot. Din nou am adăugat din cele două sosuri. Și am tot amestecat ca să se rumenească bine bucățelele de carne. Am mai pus și ceva piper că ne place mâncarea mai picantă. Am lăsat să se reducă lichidul lăsat de carne și am pus la loc ceapa amestecând până totul s-a încălzit și s-a combinat.

Ciupercile le-am hidratat plasându-le vreo 15 minute în apă fierbinte, după care le-am scurs și le-am tăiat bucăți mai mici. Când am scos ceapa am pus ciupercile și le-am prăjit, scoțându-le înainte să pun carnea. Și bineînțeles le-am pus din nou înainte de ceapă.

Ca garnitură se pot folosi paste din orez sau noodles cu ouă. Dar prima variantă a fost parcă mai interesantă.

Vă recomand să încercați și voi, e o rețetă simplă, mai ușor de făcut decât de descris. Poftă!

  1. Mai baiete…daca-mi promiti o reteta de ciorba radautana…o sa mai tre pe la blog-ul tau.
    Am mancat in clouj ciorba radautana…boala curata. Lingura si orgasmul (noroc ca stateam la masa…si nu se vedea). Sotia mea iubita si tare nepretuita…probabil stie si gateste senzational…dar se pare ca nu reusesc sa o urnesc sa faca ciorba radautana. Prin urmare…vreau de la matale o reteta…si indicatii cum se face (eu sunt programator…si cea mai complexa mancare pe care stiu sa o fac sunt cartofii prajiti…si spagete cu sos de carne…partea tare ii ca si ies bune rau). Si nah…vreau sa-mi extind orizontul 😀

  2. OK, am notat. Nu printre favoritele mele, ca e cu multa treaba, da’ o sa iti fac candva anul viitor. 🙂

  3. Incercat. Iesit. Mancat. FT BUNA.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>